Trhy sa obávajú ďalších sankcií proti Rusku

26.03.2014 Celý región

New York 25. marca (TASR) - Cena ropy WTI vzrástla a posunula sa nad hranicu 100 USD za barel (159 litrov) a cena ropnej zmesi Brent sa zvýšila nad 107 USD/(barel. Dôvodom je nová obava trhov z rozšírenia sankcií proti Rusku a do cien zasiahli aj pokračujúce problémy v ropnom priemysle Líbye. Informovala o tom agentúra AP.

Krátko popoludní v Európe vzrástla cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji o 50 centov na 100,10 USD (72,59 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovacieho dňa (24.3.) sa cena WTI zvýšila o 14 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 99,60 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, zaznamenala rast o 37 centov na 107,18 USD za barel.

Štáty skupiny G7 varovali, že sú pripravené zaviesť koordinované sankcie zamerané na jednotlivé ekonomické odvetvia Ruska, ak by sa napätie na Ukrajine ďalej zvyšovalo. Nie je tak vylúčené, že sankcie by sa mohli dotknúť aj energetického sektora. Medzitým stále pokračujú problémy s produkciou ropy v Líbyi.

Výraznejšiemu rastu cien zabránili len nepriaznivé výsledky z čínskeho výrobného sektora, keď banka HSBC uviedla, že aktivita tohto sektora v marci klesla na 8-mesačné minimum. V prípade USA aktivita výrobného sektora síce v marci opäť vzrástla, no slabším tempom než vo februári. Analytici teraz čakajú na údaje o stave ropných zásob za minulý týždeň.
 

Vyberte región